Hvordan unngå ID-tyveri

Hvordan unngå ID-tyveri

I takt med den raske teknologiske utviklingen åpnes det stadig for flere muligheter til å utføre identitetstyveri og -svindel. Nye svindelmetoder utvikler seg før lovgiverne kan komme på banen. Statistikk om identitetstyveri viser at ID-tyveri blir mer komplisert og sofistikert, og at det er en svært utbredt forbrytelse. Spørsmålet mange stiller seg er hvordan unngå ID-tyveri?

De siste årene har man imidlertid sett at antall ofre for ID-tyveri har sunket drastisk, fra rundt 150.000 i årene 2016 og 2017 til 100.000 i 2018 og 2019. Det viser den årlige undersøkelsen fra NorSIS. (https://e24.no/privatoekonomi/i/g7QenJ/ny-undersoekelse-over-100000-utsatt-for-id-tyveri-siste-to-aar) I et komplekst juridisk landskap er både privatpersoner og næringsliv tjent med å søke råd om hvordan unngå ID-tyveri.

Hvordan unngå ID-tyveri?

Hvordan unngå identitetstyveri?

Identitetstyveri kan utføres på mange forskjellige måter. Gjerningspersonen kan blant annet få tak i din personlige informasjon ved å stjele dokumenter fra søppelet ditt eller postkassen din, ved å stjele identifikasjonsdokumenter som bankkort, førerkort eller pass, eller ved hjelp av datainnbrudd hos ulike virksomheter som sitter på kunders personlige informasjon. Enkle forholdsregler vil sørge for en bedre forståelse i hvordan unngå ID-tyveri.

Det er noen enkle skritt du kan ta for hvordan unngå identitetstyveri

• Aldri oppgi personopplysninger til ukjente på telefon eller e-post, med mindre du selv har tatt initiativ til kontakten. Uansett vil banker og andre seriøse virksomheter sjeldent be om sensitiv informasjon på denne måten. Sensitiv informasjon bør kun oppgis over telefon når du selv har initiert kontakten, samt på sikre nettsider hvor du logger inn med BankID. E-post er som oftest ikke en særlig sikker måte å sende informasjon på. Å passe godt på dine persondata er med andre ord et viktig ledd i hvordan man unngår ID-tyveri.

• Unngå å trykke på lenker i e-poster, særlig hvis du ikke har vært i kontakt med avsenderen tidligere. Det kan være forsøk på phishing. Hvis det eksempelvis er et nyhetsbrev du har meldt deg opp til, og avsenderadressen ser legitim ut, vil det stort sett være trygt. For å unngå ID-tyveri er imidlertid det tryggeste å skrive nettadressen rett inn i nettleseren, eventuelt å kopiere lenketeksten og lime inn. Selve koblingen kan nemlig være en annen enn det lenketeksten gir uttrykk for – dette er også typisk for forsøk på phishing. Hvis du holder musepekeren over koblingen, vil selve koblingsadressen forhåndsvises nederst på skjermen din.

• Vær forsiktig med hvor du legger igjen personopplysningene dine. Ikke oppgi personlig informasjon på nettsider du ikke kan stole på. Du bør helst unngå å lagre betalingsinformasjonen din på nettsider du handler hos. Ikke gjennomfør kjøpet hvis ikke virksomheten tilbyr sikker betaling med BankID.

• Hvis du skal oppgi personlig informasjon på en nettside, må du først og fremst forsikre deg om at forbindelsen er sikker. Det vil den være dersom nettadressen starter på https og ikke http. Dette kan likevel være en falsk trygghet, ettersom det bare beskytter mot at andre enn virksomheten selv får tak i informasjonen som overføres. Du må også forsikre deg om at du kan stole på virksomheten og nettsidene deres for å vite hvordan du kan unngå ID-tyveri.

• Ikke del passord og PIN-koder med andre, selv om du mener du kan stole på dem. Unngå også å bruke samme passord hos flere virksomheter. Dersom bare én av disse virksomhetene blir utsatt for et dataangrep risikerer du ikke bare at opplysningene lagret hos denne virksomheten blir misbrukt; det aktuelle passordet kan bli forsøkt brukt på andre brukerkontoer du har, og skadeomfanget kan bli mye større. Dette er en svært utbredt metode for identitetstyveri, og det å bruke forskjellige passord er viktig for å unngå ID-tyveri.

• Dersom det blir vanskelig å huske mange ulik passordene kan det være lurt å benytte seg av et program der man kan lagre dem på en sikker måte. Et eksempel på et slikt program er Password Safe, og det er svært sikkert. Ikke benytt deg av andre metoder, som for eksempel å notere det i en notatapp på telefonen eller notere det for hånd.

• Ta godt vare på kodebrikken din, og ikke del den med noen, selv ikke dine nærmeste.

• Benytt deg av antivirusprogrammer og lignende som kan beskytte din personlige datamaskin mot dataangrep. Ikke last ned programmer du ikke kan stole på, og sørg for å holde dem oppdaterte.

• Makuler eller riv i stykker dokumenter som inneholder personlig informasjon før du kaster dem. Vær særlig nøye dersom det dreier seg om sensitive opplysninger som PIN-koder. En mulighet kan være å stryke over med en svart tusj, dersom dette er tilstrekkelig for å skjule teksten helt.

• Sett en hengelås på postkassen din for å unngå tyveri av post. Du kan også reservere deg mot uønskede adresseendringer ved å henvende til Posten. Det medfører at du må gjennom ekstra trinn når du ønsker å endre postadresse i fremtiden.

Hvordan unngå ID-tyveri på sosiale medier?

Hold dine personlige profiler så private som mulig, dette gjøres vanligvis i innstillingene under «personvern» og «sikkerhet». Ikke godta venne- eller følgeforespørsler fra folk du ikke kjenner på dine private profiler. Ha separate profiler dersom du er en offentlig person eller har annen offentlig tilstedeværelse på internett, og vær ekstra forsiktig med hva du legger ut på din offentlige profil. Det er viktig å lese seg opp på hvordan unngå ID-tyveri.

Vær også forsiktig med hva du deler på dine private profiler, unngå for eksempel å dele bilder av pass og andre identifikasjonsbevis, reisebilletter, sensitive dokumenter, registreringsskilt på bilen og nøkler. Slike bilder gjør det veldig lettvint for andre å hente ut sensitiv informasjon. Unngå å dele informasjon som adresse og fullt navn hvis du kan – det er veldig viktig for å unngå ID-tyveri.

Aktiver varsler som informerer deg om uvanlig aktivitet på brukerkontoene dine. Da får du varsler hver gang noen logger seg på profilen din i en ny nettleser, på nye enheter og steder, og hvis passordet ditt er blitt endret. Bruk gjerne to-trinns autentisering for nye pålogginger dersom det er mulig.

Unngå også å bruke samme passord på flere sosiale medier-profiler. Dersom bare én av disse plattformene blir utsatt for et dataangrep, eller en av profilene dine blir hacket, risikerer du ikke bare at denne kontoen blir overtatt – alle brukerkontoer som deler samme passord risikerer å bli misbrukt.

Hvordan unngå ID-tyveri som bedrift?

Mange av rådene og forholdsreglene ovenfor er også aktuelle for bedrifter for hvordan unngå ID-tyveri.

Det er viktig å ha strenge regler for ansatte om deling av informasjon, særlig i kunde- og leverandørforhold. En erfaren advokat hos Advokatfirmaet Danielsen & Co. AS kan bistå bedriften din med regelmessig rådgivning, og utarbeidelse av retningslinjer for ansatte og andre.

Omfanget av ID-tyveri øker stadig vekk over hele verden, og det kan være veldig lønnsomt for de kriminelle. Det betyr også at skadepotensialet kan være enormt, både for bedrifter og privatpersoner.

Viktig: Informasjonen som gis her er generell rundt hvordan unngå ID-tyveri og bør ikke benyttes som råd i enkeltsaker. Ettersom enkeltsaker som oftest innebærer at det må tas stilling til særlige omstendigheter bør spesifikke råd søkes direkte fra Advokatfirmaet Danielsen & Co. AS.

Ugyldige låne og pantedokumenter.

Dette er en sak som gjaldt spørsmål om gyldighet av gjeldsbrev og pantedokumenter, og hvorvidt saksøker var erstatningsansvarlig for kravet i henhold til gjeldsbrevet. Pante- og lånedokumentene ble ansett som ugyldige. Aldri oppgi personopplysninger til ukjente på telefon eller e-post, med mindre du selv har initiert kontakten. Det er sjeldent banker og andre seriøse virksomheter vil be om sensitiv informasjon på denne måten. Våre advokater har spesialisert seg på saker om ID-tyveri. Med en av våre advokater kan du forsikre deg om at saken din blir grundig gjennomgått.

Lånte penger på annen manns navn.

Dette er en sak om en mann som ble utsatt for økonomisk kriminalitet i form av ID-tyveri, men ble frikjent. Han skulle få innvilget finansiering av et utbyggingsprosjekt på en tomt han eide, men fikk beskjed fra banken at han det siste året hadde fått innvilget et nytt boliglån på 2,5 millioner. Aldri oppgi personopplysninger til ukjente på telefon eller e-post, med mindre du selv har initiert kontakten. Det er sjeldent banker og andre seriøse virksomheter vil be om sensitiv informasjon på denne måten. Våre advokater har spesialisert seg på saker om ID-tyveri. Med en av våre advokater kan du forsikre deg om at saken din blir grundig gjennomgått.

Kjempet mot banken i åtte år.

Dette er en sak om Henrik Rekdal som ble utsatt for økonomisk kriminalitet i form av ID-tyveri. Svindleren tilsto for å ha tatt opp millionlån i Rekdals navn, men banken mente det var Rekdal selv som hadde tatt opp dette lånet. Det tok 8 år før han vant frem. Aldri oppgi personopplysninger til ukjente på telefon eller e-post, med mindre du selv har initiert kontakten. Det er sjeldent banker og andre seriøse virksomheter vil be om sensitiv informasjon på denne måten. Våre advokater har spesialisert seg på saker om ID-tyveri. Med en av våre advokater kan du forsikre deg om at saken din blir grundig gjennomgått.